17/6/09

Αναγκαία η πολιτική υπονόμευση του νόμου – πλαίσιο με την μαζική αποχή από τις προεδρικές εκλογές

Η Πανσπουδαστική Κ.Σ. καλεί φοιτητές, εργαζόμενους και πανεπιστημιακούς δασκάλους να απέχουν μαζικά από τις προεδρικές εκλογές, υπονομεύοντας πολιτικά κάθε προσπάθεια εφαρμογής του νόμου - πλαισίου και να δώσουν συνέχεια στους αγώνες, αντιπαλεύοντας συνολικά την πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου. Να μη δώσουν με τη συμμετοχή τους το επιχείρημα της αποδοχής αυτής της εξέλιξης.Στη βάση της συνολικής απόρριψης του νόμου - πλαισίου, καλούμε σε αποχή από τις εκλογές για όργανα διοίκησης που θα εφαρμόσουν στην πράξη τις διατάξεις του νόμου, για μη νομιμοποίηση, πολιτική καταδίκη του νόμου, συσπείρωση σε στόχους πάλης που θα διεκδικούν την κατάργησή του.


Τόσο ο προηγούμενος, όσο και ο τωρινός τρόπος, σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν τη δημοκρατία, την αποτροπή των φαινομένων συνδιαλλαγής. Η συνδιαλλαγή υπάρχει, γιατί κοινός παρονομαστής της είναι η επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Παλεύουμε για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στα ιδρύματα.


Η ουσία, βέβαια, δε βρίσκεται στο αν οι προεδρικές εκλογές σήμερα γίνονται με τον παλιό ή το νέο τρόπο, καθώς τα όργανα που προκύπτουν από τις εκλογές αυτές έχουν σήμερα ως βασικό τους καθήκον την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που έχουμε αντιπαλέψει, του νόμου - πλαισίου, της «αξιολόγησης», των πιστωτικών μονάδων, των αντιδραστικών εσωτερικών κανονισμών κλπ.


Δεν είναι η «πεμπτουσία της δημοκρατίας» όπως θέλουν να μας το παρουσιάσουν. Ας σκεφτούμε λίγο ότι ο εκάστοτε πρόεδρος εκλέγεται πλέον από ένα θολό, απρόσωπο και συγκεχυμένο εκλογικό σώμα όσον αφορά τους φοιτητές, άρα δεν έχει να δώσει λόγο πουθενά. Αντίστοιχα, απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους για τη στάση που κρατούν και οι ίδιες οι παρατάξεις. Η οποιαδήποτε δυνατότητα ελέγχου από το φοιτητικό σύλλογο αμφισβητείται, σβήνει μέσα στο καθολικό απρόσωπο σώμα των φοιτητών. Πώς θα αντιμετωπιστεί, άραγε, η κινητοποίηση ενός φοιτητικού συλλόγου απέναντι στη διοίκηση ενός Ιδρύματος, όταν η διοίκηση θα επικαλείται ότι ...«ένας σύλλογος είναι μειοψηφία, εμένα με ψήφισε το σύνολο των φοιτητών»; Το νέο σύστημα ανοίγει και το δρόμο για μελλοντικό χτύπημα της αντιπροσώπευσης των φοιτητών, το δρόμο της αμφισβήτησης των συλλογικών τους οργάνων.


Το βάρος πέφτει και πρέπει να πέφτει στο σύνολο του νόμου - πλαισίου, στην απαίτηση για συνολική κατάργηση του νόμου. Ο νόμος - πλαίσιο δεν έχει «θετικές» και «αρνητικές» διατάξεις. Δεν μπορεί να ιδωθεί αποσπασματικά, γιατί σε αυτήν την περίπτωση ανοίγεται ο δρόμος για επιμέρους «φτιασιδώματα», ζήτημα που άλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση έχει θέσει ως «ανοιχτό», λέγοντας να εφαρμοστεί ο νόμος και αν υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του να γίνουν τροποποιήσεις. Στόχος είναι η κατάργηση του νόμου - πλαισίου, με όρους μαζικού κινήματος και σε αυτόν το στόχο εντάσσεται το κάλεσμα για μη νομιμοποίηση - υπονόμευση του νόμου με την αποχή από τις προεδρικές εκλογές.


Καλούμε όλα τα ΔΣ και τις ΓΣ των φοιτητικών συλλόγων να πάρουν απόφαση μαζικής αποχής από τις προεδρικές εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια: